Adidas sneakers

av Robert Malky

Adidas är förstås ett av världens mest framgångsrika skomärken. Det finns många skäl till att det är så. Dels håller deras skor förstås typiskt sett hög kvalitet, men de har också en design som blivit ikonisk. Skorna med de tre strecken på sidan känns igen på håll och går att associera till ett flertal olika subkulturer. Flera av deras skomodeller, som Gazelle, Superstar och Spezial, har varit med länge och blivit klassiker som nytillverkas år efter år.  

Adidas sneakers och rap

Den subkultur som varit mest betydelsefull för Adidas sneakers popularitet kan vara rapmusiken. Adidas minimala design och säregna look anammades av ett flertal rapartister i den musikgenrens barndom. Run-DMC skrev till och med en låt med titeln ”My Adidas” och uppträdde vid ett tillfälle med den hållandes en Adidassko i handen. Andra rappare som synts flitigt med Adidasskor är bland andra Snoop Dogg och Beatie Boys. Med det sagt är Adidas skor paradoxalt nog väldigt distinkta men samtidigt stilrena nog att kunna bäras av vem som helst.

Sneakers med fokus på innovation och kundnöjdhet

Att innovera och ha nöjda kunder är två faktorer som båda spelat lika stor roll under Adidas historia. Ett exempel på en ny teknik för Adidas sneakers som utvecklats på senare år är den så kallade Boost-tekniken. Det är en teknik där termoplast används i skornas sulor vilket bidrar till att de absorberar stötar bättre. När sulan komprimeras återfår den i princip ögonblickligen sin initiala form.

Designer som passar för alla aktiviteter

Det finns så enormt många olika modeller av Adidas sneakers att det finns en variant för varje sammanhang. Till vardags, till fest, till löprundan och till annan träning. Vissa av deras sneakers har en look som passar för gatan, andra är mer diskreta - såpass att de snudd på kan användas både till kostymbyxorna, jeansen och träningsbrallorna.