Dyra kläder

av Robert Malky

Priset på kläder kan skilja sig enormt mycket mellan olika märken. Hur kommer det sig att en t-shirt kan kosta knappt 50 kronor hos ett fast fashion-märke och över 5000 kronor hos ett lyxmärke? Det finns inget kort svar på frågan eftersom det är många olika faktorer, exempelvis kvalitet, design och varumärke, som påverkar prissättningen av kläder. Här kan du läsa mer om några av de dyraste märkena och varför märkeskläder kostar så mycket.

Vilket är det dyraste märket?

När det kommer till kläder, skor och accessoarer så finns det många varumärken som kostar mycket. De kategoriseras ofta som "lyxvarumärken" eller "luxury brands" på grund av deras status i modevärden såväl som deras prisnivå. Exempel på lyxvarumärken är Louis Vuitton, Dior och Gucci.

Varför är märkeskläder så dyra?

Det finns flera anledningar till varför en t-shirt från ett av lyxvarumärkena kan kosta flera tusentals kronor. Det handlar bland annat om kvalitet, design och varumärkets status.

Lyxmärken tillverkar kläder och accessoarer av hög kvalitet. Du kan räkna med att materialen är mycket noga utvalda och att kläderna kommer att hålla betydligt längre än om du köper fast fashion.

Dessutom är plaggen noggrant utformade av några av världens bästa designers. Ingen detalj lämnas åt slumpen. Det gör att passformen oftast är mycket bättre och plagget betydligt mer tilltalande än hos billiga märken.

Sist, men inte minst så spelar varumärkets status en stor roll i prissättningen. Märken som Louis Vuitton, Dior och Gucci är väletablerade lyxmärken som under lång tid dedikerat modetrenderna. Det är världskända märken som folk associerar med prestige vilket gör att många vill bära deras plagg.

Vilka märken är populära?

Det finns många märken inom lyxsegmentet som är populära. Det finns många klassiska lyxmärken utöver de som nämnts ovan. Exempelvis Hermès, Balenciaga, Prada, Chanel Versace, Giorgio Armani och Yves Saint Laurent.

Vill du ha märkesväskor till lite snällare pris så hittar du vårt vintage-utbud här.