Går det att tvätta sneakers i tvättmaskin?

av Robert Malky

Har du ett par favoritsneakers som börjar se lite väl lortiga ut? Många tänker att det är omöjligt att göra något åt sådana skor och att det är bättre att köpa nya. Det är dock inte helt rätt. Du kan faktiskt fräscha upp dina sneakers ganska lätt, men bör du slänga in dem i tvättmaskinen?

Klarar sneakers av tvättmaskinen?

Går det då att tvätta sneakers i tvättmaskin? Svaret är faktiskt både ja och nej på den frågan. Många tillverkare råder till att inte tvätta sneakers i tvättmaskin. Det beror på att känsliga material och lim i skorna riskerar att förstöras eller lösas upp om man tvättar dem i tvättmaskinen. Med det sagt vittnar dock många om att man faktiskt kan tvätta sina sneakers i tvättmaskinen med lyckat resultat. Det gäller bara att man gör det på rätt sätt.

Så tvättar du sneakers i tvättmaskinen

Vill du prova att tvätta dina sneakers i tvättmaskinen så gör du det alltså på egen risk. För att resultatet ska bli så bra som möjligt bör du hålla dig till de råd som följer: Börja med att ta ur skosnören och innersulor ur skorna. Lägg sedan dessa i en tvättpåse. Välj sedan ett program för fintvätt på tvättmaskinen och sätt temperaturen till högst 30 grader. Släng också in några handdukar tillsammans med skor, sulor och skosnören i tvättmaskinen. Använd ett milt tvättmedel och undvik mjukmedel.

När skorna har gått färdigt ställer du dem upprätt och låter dem lufttorka. Det är bra att fylla dem med tidningspapper eller annat material som kan suga upp vatten och hålla formen på skon medan den torkar.

För dig som inte vill chansa

Vågar du inte chansa och låta dina älskade sneakers gå några varv i tvättmaskinen? Då är det bra att veta att det finns speciella rengöringsmedel för sneakers att köpa i välsorterade skoaffärer.

Här hittar du alla våra sneakers.