Handtvätta kläder - Tips!

av Robert Malky

Står det i tvättråden att kläderna ska handtvättas eller vill du bara ta det säkra framför det osäkra och skippa tvättmaskinen? Att tvätta kläder för hand är något man har gjort sedan urminnes tider. Idag är det bekvämt att kunna slänga in kläderna i tvättmaskinen och låta nymodigheterna sköta arbetet, men det är inte alla klädesplagg som bör eller klarar av maskinens ganska tuffa behandling.

Ett vanligt missförstånd är att handtvätt är både jobbigt, svårt och tidskrävande, men så behöver det inte vara. Genom att tvätta för hand kan du ta hand om dina kläder på ett mer skonsamt sätt och minska risken för onödigt slitage. När nedan listar vi våra bästa tips!

Tvätta kläder utan tvättmaskin - så gör du

innan det är dags att tvätta behöver du samla på dig lite saker. Du behöver bland annat:

  • En behållare eller en balja, alternativt ett rent handfat
  • Tvättmedel som lämpar sig för handtvätt, t.ex. flytande tvättmedel
  • En plan yta eller en handduk för torkning

Steg för steg

Börja med att fylla upp baljan med vatten. Läs på tvättråden vilken temperatur som rekommenderas och håll dig till denna. Addera en mindre mängd flytande tvättmedel i baljan och blanda försiktigt runt, utan att det skummar.

Nu sänker du ner kläder i vattnet och kramar dem sedan upprepade gånger. På så sätt kan du få in tvättmedlet på djupet. Se till att undvika vridningar eller gnuggningar, eftersom detta kan skada plagget och få det att bli snett och vint.

Låt därefter kläderna ligga kvar i baljan under ca 20 minuter så att eventuella fläckar kan lösas upp ordentligt. Avsluta med att hälla ut det varma vattnet och fylla på med nytt. Här kan du gärna ta svalare vatten och använda lite sköljmedel innan du sköljer av det helt och hållet.

Observera att handtvättade kläder torkas på en plan yta, t.ex. en handduk på golvet.