Hur får man bort fettfläckar på kläder?

av Robert Malky

Har du fått fettfläckar på kläderna? Oroa dig inte, det är möjligt att ta bort dem. Det viktigaste är att du är snabb så att fettet inte hinner sätta sig i plagget. Här listar vi de bästa knepen för att snabbt och effektivt får bort fettfläckar på kläder.

Diskmedel & annat som trollar bort fettfläckar

Diskmedel är fettfläckarnas främsta fiende. Det är ett fettlösande medel som är mycket bra för att ta bort feta såser och olja på tallrikar såväl som fettfläckar på kläderna. Dessutom har de flesta en flaska diskmedel hemma vilket gör att det är möjligt att sätta igång snabbt. Diskmedel går även att använda både på nya och gamla fettfläckar.

Nya fläckar

Om det är en ny fettfläck är det viktigt att sätta igång snabbt. Gnid försiktigt in diskmedel på fettfläcken. Om det är ett mycket känsligt plagg kan det vara en bra idé att först testa hur tyget reagerar med diskmedel genom att testa på en annan, mindre synlig del av klädesplagget. När du gnidit in fettfläcken får du gärna låta diskmedlet sitta ett tag, cirka 10-15 minuter, och sjunka in. Därefter tvättar du fläcken eller hela plagget i ljummet vatten. Därefter kan du tvätta plagget som vanligt.

Gamla fettfläckar

Fettfläckar som har satt sig i plagget är svårare att få bort. Du ska dock inte underskatta diskmedlets förmåga att lösa upp fett. Jämfört med nya fettfläckar är det dock viktigt att du låter diskmedlet ha tid att suga upp fettet. Gnid in fläcken och låt medlet sitta längre, gärna ett par timmar eller över natten, innan du tvättar med ljummet vatten.

Fungerar inte diskmedel på dina gamla fettfläckar? Testa att gnida in torrt potatismjöl på fläcken. Tvätta som vanligt därefter med ljummet vatten. Du kan även använda bikarbonat eller bakpulver på fläcken, men då ska du låta pulvret sitta längre, gärna över natten, innan du sköljer med ljummet vatten.