Hur lång tid tar det att gå in skor?

av Robert Malky

Du har beställt nya skor och ser fram emot att få hem dem. Det finns dock ett moment med nya skor som är lätt att glömma bort och som ingen ser fram emot, och det är att gå in dem. Processen med att gå in skor kan skilja sig åt beroende på märke och typ av skor. Vissa skor går smärtfritt, andra kan utgöra en ren plåga med veckor av skoskav om du är oförsiktig.

Räkna med några veckor

Det är inte ovanligt att nya skor skaver på hälarna, känns tighta runt dina tår och nyper till lite med varje steg du tar. Hur lång tid det tar innan skorna känns helt bekväma beror dock på vilket material de är gjorda av. Ett par läderskor tar längre tid än skor i tyg, men räkna med att det kommer ta mellan 2-4 veckor. Dels behöver materialet mjukas upp, men det handlar också om att dina fötter och leder ska vänja sig vid de nya skorna. Det gäller framför allt om du gått från en skomodell till en annan.

Fasa in dina nya skor

För att göra processen så smärtfri som möjligt bör du fortsätta använda dina gamla skor den första tiden efter att du fått dina nya. Detta för att begränsa hur mycket du använder dina nya skor den första tiden. Exakt hur du lägger upp detta är upp till dig. En rekommendation är dock att de nya skorna max varannan dag de första två veckorna, alternativt att du enbart använder dem för kortare ärenden varje dag. Ju längre tid som går, desto mer kommer du känna att de nya skorna blir mjukare. 2-3 veckor in bör skorna börja kännas någorlunda ingångna. Vecka 4 ska du kunna börja använda de nya skorna varje dag.