Hur länge kan fotsvamp överleva i skor?

av Robert Malky

När du använder skor utan strumpor hamnar döda hudceller från fötterna i skorna. Det gör att fotsvamp kan finnas kvar i skorna, eftersom den kan leva på de döda cellerna tills du använder dem igen.

Hur länge överlever fotsvamp?

Fotsvamp kan överleva i skor så länge det finns hudceller kvar i skorna. Använder du skorna barfota med jämna mellanrum kommer nya hudceller hamna i skorna och göra att svampen kan leva vidare. För att bli av med fotsvamp från skorna kan det krävas att du använder ett svampdödande medel. För strumpor och andra plagg kan det gå bra att tvätta i minst 60 grader, men det är inte så många skor som tål en sån tvätt.

Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är en sorts svampinfektion. De symptom du kan få är till exempel hudsprickor, flagnande hud, klåda och sveda. Det är vanligt att få fotsvamp mellan tårna. Svampen smittar lätt och trivs allra bäst där det är varmt, fuktigt och instängt. Därför är sportskor eller skor du använder barfota på sommaren bra miljöer för fotsvampen.

Kan du få fotsvamp av någon annans skor?

Ja, om det är ett par skor som använts utan strumpor och om någon med fotsvamp använt skorna. Fotsvampen överlever genom de hudceller som finns kvar i skorna. När du tar på dig dem kan fotsvampen hamna på dina fötter. På samma sätt kan du få fotsvamp via andra ytor där människor är barfota, till exempel i en simhall, ett omklädningsrum eller liknande.

Hur får du bort fotsvamp från skorna?

För att få bort fotsvamp från dina skor är det enklaste att använda ett svampdödande medel. Det kan finnas som spray eller puder. Är det du själv som har fotsvampen är det också viktigt att du behandlar dina fötter, till exempel med svampdödande kräm, gel eller spray. Känner du dig osäker på vad du ska använda kan du fråga på ett apotek.