Hur länge ska ett par skor hålla?

av Robert Malky

Hur länge ett par skor håller beror på vilken kvalitet det är på skorna och också på hur mycket du använder dem. Både antalet mil du går i dem och hur hårt slitage du i övrigt utsätter dem för kan påverka skornas livslängd.

Skor ska hålla en säsong

När det gäller garanti och vad tillverkare har för skyldigheter är det normalt en säsong som gäller. Ett fel som du upptäcker inom sex månader räknas som att det funnits där från början, om tillverkaren inte kan bevisa motsatsen. Efter sex månader kan du fortfarande reklamera skorna, det är möjligt att göra i upp till tre år enligt konsumentköplagen. När det gått mer än sex månader måste du kunna bevisa att felet funnits där redan från början och inte beror på användningen. Detta är en lägsta nivå och som är satt utifrån när du ska kunna få tillbaka pengar för skorna, många skor håller betydligt längre än så.

100 mil för löparskor?

Tillverkare av löparskor säger ofta i reklamen att de ska hålla i 120 eller 150 mil, eller i ett par år. I en undersökning som gjordes med löparskor som använts i 100 mil visade det sig att både förmågan till stötdämpning och stabilitet var väldigt god. Båda sakerna hade bara sjunkit med cirka 10 procent, och den största förändringen skedde när skorna började användas och under de första 5 milen.

Hur länge håller vanliga skor?

Problemet med att slå fast hur länge skor ska hålla är att det finns skor i alla möjliga tänkbara stilar och material. Du kan köpa skor med bättre eller sämre kvalitet och hos tillverkarna finns det olika stor ambition att skapa skor som håller länge. Det du kan räkna med är de sex månaderna, eller en säsong. Vill du ha bättre koll på hur länge ett par skor av en viss typ förväntas hålla kan du kontakta tillverkaren och fråga.