Hur många par skor ska man ha? - twoamclub.se

av Robert Malky

Det gamla rådet att ha sju par skor för sju dagar kan kännas föråldrat, men det grundar sig på en tidlös och sund princip som aldrig går ur modet. För att förlänga livslängden på dina skor bör du låta dem vila mellan användningarna, vilket innebär att det är klokt att undvika att bära dem två dagar i följd. När du tagit av dig dina läderskor, se till att placera skoblock inuti dem. Läder är ett organiskt och dynamiskt material som reagerar på sin omgivning, fukt, föroreningar och behöver därför andas.

Idag, bortsett från denna grundläggande princip, bör ditt skoutbud baseras på din garderob, säsong och tillfälle.

Kvalité är det viktigaste

Tänk på att hemligheten till en väl fungerande skogarderob (och garderob) ligger i kvalitet snarare än kvantitet. Många bär stolt upp antalet skor i sin garderob som en bragd – även om de flesta skor inte används regelbundet.

Om du endast använder 10 eller kanske 15 av dina 50 par skor, innebär det att du har för många. De övriga skorna har försummats och kanske förfaller långsamt eller blir åtminstone angripna av mögel. Det vore bättre att sälja dessa förbisedda skor och låta någon annan glädjas åt dem. På så sätt tjänar du lite pengar och frigör samtidigt utrymme i din garderob.

Hur många skor ska man ha och i vilken stil?

Här är sju skostilar som kan vara värda att överväga att lägga till din samling, oavsett kön. Tänk på dessa som grundstenarna i din skogarderob.

  • Klassiska lågklackade skor (ex. loafers eller ballerinaskor).
  • Sneakers för vardagsbruk och fritidsaktiviteter.
  • Stilrena snörskor för formella tillfällen (ex. Oxfords eller Derbys).
  • Ankelboots för kalla dagar och övergångsperioder.
  • Sandaler för varma dagar och avkopplande stunder.
  • Sportskor eller löparskor för träning och motion.
  • Kängor för vinterperioden.

Med dessa sju stilar i din skogarderob kommer du att ha något för varje tillfälle och humör, oavsett om det är en viktig arbetsdag, en ledig helgutflykt eller en festkväll med vänner.