Hur mäter man innermått på skor?

av Robert Malky

När du ska köpa skor till ditt barn är det viktigt att se till att de passar bra, och då är det lämpligt att du mäter både fötterna och skornas innermått. Har du inte gjort det förr kanske du undrar hur du ska gå till väga för att få korrekt mått - men det behöver inte alls vara svårt. Här får du några olika tips på hur du kan göra, både gällande fötterna och själva skorna.

Så mäter du fötterna

Om du har en böjd måttsticka är det mycket lätt att mäta foten - placera hälen mot böjen och dra ut måttstickan. Har du inte det - eller möjlighet att låna en från någon bekant eller från en skobutik medan du är där - finns det en annan bra metod för att säkerställa korrekt avmätning:

  • 1. Lägg ett pappersark på golvet mot väggen.
  • 2. Låt ditt barn stå stilla med ena foten på pappret.
  • 3. Rita en kontur runt foten, och ta sedan upp pappret.
  • 4. Ta fram en linjal och mät från hälen till tårna på pappret.

Så mäter du själva skorna

Även här är det bästa en böjd måttsticka, som ofta går att köpa eller använda i skobutiker. Se då till att du håller tillbaka böjen mot hälen på skon för att få ett korrekt resultat. Har du inte möjlighet till detta finns det åter igen några bra lösningar:

  • Använd ett måttband. Håll det mot hälen på skon med ena handen, och dra in änden på bandet med den andra handen tills du stöter i slutet på skon.
  • Använd ett snöre på samma sätt, och dra sedan ut snöret och mät det med en linjal.


Något att tänka på när du mäter är att skorna inte ska vara exakt samma storlek som fötterna - dels behövs lite utrymme för att kunna röra på fötterna, och dels växer barn och kommer inte längre få plats i skorna om du skaffar ett par som bara nätt och jämt passar dem.