Hur ofta ska du impregnera skorna?

av Robert Malky

För att dina skor ska få bättre motståndskraft mot smuts och vatten kan impregnering vara en bra metod att använda. Men hur går det egentligen till? Och hur ofta behöver du impregnera dina skor?

Impregnera två gånger per säsong

Ett allmänt råd är att impregnera dina skor två gånger per säsong. Har du till exempel ett par höstskor kan det vara bra att impregnera dem innan du börjar använda dem och sen någon gång mitt på hösten. Motsvarande gäller för vinter- och vårskor. Sommarskor är mer sällan av en typ där impregnering passar.

Hur går impregnering till?

Det vanligaste är att du köper ett impregneringsmedel som spray. För att impregnera skorna sprayar du dem med ett tunt och jämnt lager över hela skon. Sulan behöver normalt inte sprayas. Du kan göra det utomhus eller någonstans där det finns bra ventilation, eftersom det kan lukta ganska starkt av impregneringsmedlet.

När kan du använda skorna igen?

Efter att du impregnerat skorna behöver de torka innan du kan använda dem igen, för att du inte ska riskera att få medlet på dina kläder. Smetar du av det på kläderna får du dessutom sämre skydd på skorna. Det allra bästa är om du kan låta skorna stå i 24 timmar efter impregneringen, eftersom det är då det ger bäst skydd.

Vilka skor ska impregneras?

De flesta skor kan impregneras även om det vanligaste är att impregnera kängor och skor i skinn och läder. Mockaskor är känsliga och kan behöva det extra skydd som en impregnering kan ge. På textil- och sportskor som du använder utomhus kan ofta ett tunt lager impregnering vara till bra hjälp. Känner du dig osäker på om dina skor behöver impregneras och vilken sorts impregneringsmedel som passar kan du fråga när du köper dem.