Hur ska skorna sitta framme vid tårna?

av Robert Malky

Hur ska egentligen skor sitta framme vid tårna och hur väljer man rätt storlek? Här får du en närmare guide till hur du bör mäta dina fötter och vad du ska tänka på när du köper skor. Praktiska tips som hjälper dig investera i bekväma skor som sitter rätt.

Tårna ska ha gott om plats

Det är många som köper fel storlek om och om igen, vilket leder till obekväma skor som heller inte är bra att gå med. När du ska köpa nya skor är det särskilt viktigt att du garanterar att de sitter bra vid tårna. Du bör alltid ge dina fötter möjligheten att röra på sig utan att skorna för den delen blir för stora.

En liten tumregel när du ska välja rätt storlek vid köp av skor är att ha ett litet tomrum framme vid tårna. Låt cirka 1 cm bli "över" fram till slutet på skon. Om det är ett par riktigt spetsiga skor är det viktigt att låta tomrummet bli ännu lite större.

Viktigt med blodcirkulation

När du lämnar ett tomrum längst fram i skon kan dina fötter lättare hålla sig aktiva. Du vill inte att fötterna ska domna av på grund av att blodcirkulationen är för dålig. Det är nämligen vad som sker när skorna sitter för trångt och klämmer åt framme vid tårna.

Köp rätt storlek

Storlekar kan variera mellan olika tillverkare och varumärken, därför är det viktigt att gå efter dina mått på fötterna. Utifrån det måttet adderar du sedan det nämna tomrummet för att undvika för trånga skor som gör att fötterna mår dåligt.

Håll dig alltid till innermåttet när du mäter och i cm samt mm. Sedan jämför du måttet med tabellen hos butiken eller varumärket i fråga. Tänk även på att ta passformen på dina fötter i beaktning när du väljer storlek. En smal sko är knappast rätt val för dig som har en bredare passform och en alltför mjuk sko är fel för dig med smala fötter.

Här hittar du våra bästsäljande skor.