Hur tillverkas kläder?

av Robert Malky

Det är nu mycket fokus på hur kläder tillverkas och om det är en hållbar produktion eller inte. Det beror främst på att många kunder letar efter miljövänliga alternativ. Några av de vanligaste materialen för kläder är polyester och bomull. Tillverkningsprocessen av kläder är väldigt komplex och innehåller flera olika steg. Först och främst måste man odla själva råprodukten. Bomull odlas till exempel i Kina och USA. För att göra det måste man använda stora mängder vatten och bekämpningsmedel. Det är något som har väckt stark kritik från många håll. När bomullen har växt klart ska den skördas och rensas från frön.

Stickning och färgning

Efter skörden ska bomullen först till spinneriet innan det är dags för stickning och färgning. Det är under stickningen som bomullen blir till ett tyg. Det är ofta inte samma fabrik som gör stickningen och spinningen vilket medför ytterligare transporter. Sedan ska tyget färgas eller blekas. Det brukar man göra med hjälp av vissa kemikalier. Här är det många tillverkare som ser över sin process och försöker lista ut hur man kan garantera en miljövänligare tillverkning. Dock är det inget som man kan ändra över en natt.

Ett modeföretag tar över

För att tillverka kläder måste även ett modeföretag bestämma sig för att de vill göra ett eller flera plagg. De har normalt ett designteam som tillsammans beslutar sig för hur plagget ska se ut. Sedan ska de bestämma sig för ett mönster och passform. När allt är klart väljer man tyg, klipper ut mönsterdelar och börjar sy. En del kedjor massproducerar samma plagg, andra gör bara ett fåtal av samma plagg. Det brukar även skilja väldigt mycket i pris när det kommer till de olika tillvägagångssätten. Alla kläder genomgår alltid en kvalitetskontroll innan de går ut till grossisterna och till de olika butikerna.