Hur torkar man blöta skor?

av Robert Malky

Har dina skor blivit blöta av regn eller har du kanske tvättat upp dem och nu vill att de ska torka snabbare? Att tvätta skor med jämna mellanrum är viktigt för hygienen, men det förlänger också livslängden på skorna och får dem att se fräscha ut mycket längre.

Vissa skor torkar per automatik mycket snabbt och enkelt. Ett exempel på sådana skor är öppna sandaler. Många sandaler behöver bara några enstaka minuter på sig för att torka, speciellt om de står i solen. Har du däremot stängda gympaskor, sneakers eller boots och kängor som har tvättats blir torktiden betydligt längre. Genom att använda våra knep kan du förkorta tiden och få användning för dina skor mycket snabbare.

Så torkar du skor på bästa sätt

Observera att du aldrig bör torka dina skor i en torktumlare. Har du däremot ett torkskåp brukar detta fungera utmärkt. Värmen från torktumlaren kan lätt göra så att sulan ändrar form eller att limmet mjukas upp och sulan släpper.

Tidningspapper
Ett klassiskt sätt att torka blöta skor är genom att använda tidningspapper. Tidningspapper har en mycket bra uppsugningsförmåga, samtidigt som det inte trasar sönder när det blir blött eller fuktigt. Tryck in pappersbollar långt in i skorna, ända fram till tån, och fyll sedan hela vägen mot hälen. Låt stå under natten och ta sedan ut tidningspappret på morgonen.

Gula ärtor
Gula ärtor är ytterligare en produkt (livsmedel) som har en riktigt bra uppsugningsförmåga. Dessutom är de mycket billiga och kan med fördel användas när du vill torka dina blöta skor. Det enda du behöver göra är att fylla skorna med gula ärtor och låta dem stå. När skorna är torra torkar du bara ärtorna på en plåt och därefter kan du återanvända dem om du får blöta skor igen i framtiden.

Är skorna för blöta eller för trasiga för att rädda så kan du hitta nytt par här.