Hur tvättar man kläder?

av Robert Malky

Är det dags för dig att starta tvättmaskinen för första gången? Då finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på innan du trycker på "start". Till att börja med kan instruktionerna variera väldigt mycket beroende på vad det är för typ av tvättmaskin du har. Även tvättinstruktionerna på själva plagget kan variera kraftigt och dessa är mycket viktiga att kunna läsa av.

För att du ska kunna tvätta kläder och lyckas behöver du först och främst titta på hur tvättinstruktionerna på plaggen ser ut. Det är inte ovanligt att många känsliga tyger ska tvättas för hand eller på mycket svaga temperaturer i tvättmaskinen. Andra kan tvättas mycket varmt, men ska undvika centrifug eller torktumlare. På sidan av plagget finns det alltid instruktioner om hur och hur varmt kläderna kan tvättas.

Sortera enligt färg

Utöver tvättråden i plaggen bör du alltid sortera dina kläder eller din tvätt efter färg. Se till att du kör en tvätt med kläder i ljusa färger och en tvätt med mörkare kläder. På så sätt slipper du oroa dig för att de mörka kläderna ska släppa ifrån sig för mycket färg och i samband med detta missfärga de ljusa. Det är inte helt ovanligt att röd- och blåfärgade tyger kan släppa av sig väldigt mycket färg, t.ex. röda eller mörkblå jeans.

Tvätta full maskin och värna om miljön

Att tvätta för ofta är varken bra för kläderna, miljön eller elräkningen. Se därför till att du bara startar tvättmaskinen när den är helt full och att du doserar lagom med tvättmedel. Ett alldeles för frekvent tvättande av kläderna kan göra att färgen mattas av mycket snabbare och att tyget slits. Vill det sig illa kan detta leda till att kläderna blir sköra, matta och går sönder. Tvätta därför med måtta!