Hur tvättar man skor?

av Robert Malky

Det finns flera sätt att gå tillväga för att tvätta dina skor och få dem att se snygga och fräscha ut igen. Skorna är vanligtvis de ytterplagg som får ta mest stryk när vi vistas utomhus och som således blir slitna snabbast. Genom att ta hand om dina skor och tvätta dem regelbunden kan du inte bara minska konsumtionen och slippa köpa nya, utan du får också ett par skor som håller mycket länge och som du slipper gå in hela tiden.

De vanligaste sätten att tvätta skor är antingen att tvätta för hand eller i tvättmaskin. Många är oroliga för att maskinen ska skada skorna, men i de flesta fall brukar det ändå gå bra. Det förutsätter att du vet hur du ska göra och att du följer våra tips.

Tvätta skor i tvättmaskin

Vill du tvätta i tvättmaskinen ska du alltid börja med att titta efter eventuella tvättråd. Finns det inga tvättråd är handtvätt vanligtvis rekommenderat. Här brukar det fungera bra med finprogram och maximalt 30 grader i tvättmaskinen ändå, men kom ihåg att det sker på egen risk. Det är också viktigt att du låter skorna självtorka efter tvätten. I många fall är det inte själva tvättmaskinen som förstör skorna, utan torktumlaren. Låt dem torka på balkongen eller i torkskåpet istället.

Tvätta skor för hand

Ett annat sätt för dig att få rena och fina skor är genom att tvätta dem för hand. Här kan du använda dig av en hink eller balja och låta skorna ligga i blöt med tvättmedel under ca 20-30 minuter. Därefter kan du använda dig av en oanvänd tandborste för att försiktigt borsta bort smutsen. Denna metod kan vara till stor hjälp om du har skor som är tillverkade i ett känsligt tyg eller som har mjuk sula och bör undvika höga temperaturer.