Impregnering av kläder

av Robert Malky

Det är inte bara skor som behöver impregneras för att hålla sig fräscha och välfungerande. Vissa kläder kan också behöva impregnering för att textilierna ska hålla längre. Du har säkerligen varit med om att du har haft en regnjacka som inte presterat som den ska. Vattnet har ändå trängt igenom och du har blivit blöt och fuktig.

Läs mer: Bästa listan "bäst i test" för dig som söker impregnering.

Idag finns det ett mycket stort utbud av olika impregneringar till kläder. Många kläder är redan impregnerade när de säljs, men behöver återimpregneras med jämna mellanrum för att kunna stå emot väder och vind. Enkelt förklarat kan man säga att impregneringen är en metod som man använder sig av för att ge läder, textilier eller skor en film som är vattenavstötande. På så sätt förhindras både väta och fukt från att läcka igenom friluftskläder, jackor eller skalkläder.

Kan man impregnera kläder?

Absolut! Att impregnera kläder är idag väldigt vanligt. Nu talar vi inte om de kläder du har på dig inomhus till vardags, utan främst funktionskläder. Det kan t.ex. vara kläder som är tillverkade i Goretex eller i polyamid eller polyester. Även softshelljackor impregneras gärna, såväl som regnkläder och vindjackor. Fördelen med att impregnera är inte bara att skydda kläder från att absorbera fukt, utan den osynliga filmen lägger sig även som ett skydd mot smuts och bakterier.

Hur ofta behöver kläder impregneras?

Hur ofta du behöver impregnera kläderna beror främst på hur ofta du tvättar dem. I de flesta fall brukar rekommendationen vara en återimpregnering var fjärde till femte tvätt - förutsatt att du tvättar i tvättmaskinen. Handlar det om skidkläder eller kläder som ska kunna tåla mycket kyla och fukt på samma gång är det rekommenderat att impregnera oftare än så. I dessa fall brukar det vara bra att köra en omgång varannan tvätt. Du kan själv välja om du vill använda impregneringsspray eller om du vill impregnera med medel direkt i maskinen.

Veckans fråga: Kan man impregnera kläder med tryck?

Ja det går. En vanlig metod att trycka kläder på är att använda så kallade "tryckpressar". Dessa används för att trycka motiv, text eller mönster på kläder med hjälp av värme och tryck. Det finns olika sorters tryckpressar, och de kan vara anpassade för olika material och färger. En impegrering gör alltså att textilerna håller längre, dvs det påverkar inte trycket enligt experterna på tryckakademin.