Köpa skor - ta rätt innermått

av Robert Malky

När du ska köpa nya skor är det viktigt att välja rätt storlek. Det bästa tipset är att gå efter innermått på skor eftersom storlekar kan variera mellan olika varumärken och tillverkare. Innermåtten i skor är det som är mest förenligt med måtten på dina fötter.

Här får du en praktisk guide på innermått skor som hjälper dig att välja rätt storlek. Det blir bland annat enklare att handla skor online när du går efter innermått!

Förbered med rätt redskap

För att köpa rätt skostorlek bör du alltid mäta dina fötter. Se därför till att ha ett måttband tillhands där du kan utläsa centimeter samt millimeter. Du behöver också en blyertspenna. Det är också bra att tänka på hur dina fötter ser ut när det gäller passform. Alltså om din fot är normal, smal eller lite bredare.

Börja så här

Ha strumpor på fötterna och ställ dig rak mot en vertikal vägg eller dörr. Var noga med att pressa fötterna bakåt och stå riktigt upprätt.

  • Använd blyertspennan och dra ett streck precis framför den längsta tån på vardera fot.
  • Gå undan och mät sedan med måttbandet, från väggen (där hälarna stödde mot) hela vägen fram till strecket. Du gör det här på båda fötterna.
  • Skriv sedan ned innermåttet som är längst av de två och du antecknar i millimeter.

Nu har du måttet på dina fötter och kan gå vidare med att välja storlek. Storlekarna heter likadant, men kan variera i innermått mellan olika tillverkare.

Köp rätt storlek

Du använder nu innermåttet du fick fram när du mätte dina fötter och jämför med varumärkets måttabell. I regel erbjuder tillverkaren eller återförsäljaren alltid en storleksguide.

Skulle du hamna precis mellan två tillgängliga storlekar är det alltid bättre att välja den större storleken. Om du händelsevis har en markant skillnad på dina fötters mått brukar det vara bra att beställa två par i olika storlekar. Åtminstone första gången du handlar ett visst märke. I Sverige kan Landstinget i vissa fall subventionera det här, men checka alltid med primärvården innan du beställer.

Här hittar du dina nästa par skor.