Miljövänlig skorengöring med bikarbonat

av Robert Malky

Visste du att du kan tvätta skorna med bikarbonat? Det är en mild och miljövänlig metod som samtidigt är effektiv.

Tvätta skornas sulor med bikarbonat

För att du ska kunna rengöra dina skor med bikarbonat behöver du blanda det med lite vatten i en skål. Det ska skapas en pasta som inte är rinnande men inte heller smulig. För att rengöra skornas sulor kan du använda en liten borste, till exempel en gammal tandborste. Skrubba sulan med bikarbonatpastan, med hjälp av borsten. Torka sen av sulan med en fuktig trasa.

Rengör ovansidan av skon

Även när du ska rengöra ovansidan av skon behöver du bikarbonatpasta, alltså bikarbonat blandat med lite vatten. Den här delen av skon är mer ömtålig så istället för att skrubba med en borste kan du ta lite av pastan på en trasa och gnugga på fläcken. Torka sen bort allt bikarbonat.

För vilka skor passar det?

Bikarbonat är ett milt rengöringsmedel, så det är inte så stor risk att du skadar skor med den här metoden. Vissa skor behandlas bättre på annat sätt, till exempel skinnskor. Den här sortens rengöring ger bäst resultat på tygskor och sportskor.

Går det bra att ta bakpulver istället?

Bakpulver och bikarbonat är inte samma sak. Produkterna liknar varandra, men bakpulver är en blandning av flera ingredienser. En av ingredienserna i bakpulver är bikarbonat. Det gör att det kan gå att använda bakpulver istället, men det finns risk att det inte blir lika effektivt och inte ger ett lika bra resultat eftersom det bikarbonat du behöver är utblandat med annat.

Varför fungerar bikarbonat vid rengöring?

Bikarbonat har egenskaper som gör att det naturligt är bakteriedödande och desinficerande, alltså antiseptiskt. Förutom det kan det neutralisera lukter. Bikarbonat skapar dessutom en mild slipning. De här naturliga egenskaperna gör att bikarbonat kan vara ett effektivt medel att använda vid rengöring.

Om skorna inte går att rädda så hittar du nytt par här.