När grundades Adidas?

av Robert Malky

Adidas är ett av de allra mest välkända skomärkena, men vad vet du egentligen om märkets historia?

När grundades adidas?

Adidas har funnits sen 1949, när företaget grundades av Adi Dassler. Namnet kommer från hans eget namn, där smeknamnet Adi tillsammans med de första bokstäverna av efternamnet tillsammans blev Adidas. Varumärket med de tre banden registrerades 1949.

Varför grundades Adidas?

På 1920-talet började bröderna Rudolf (Rudi) och Adolf (Adi) Dassler tillverka skor, och det gick bra för dem. 1924 skapades Gebrüder Dassler Schuhfabrik Herzogenaurach och under det året gjorde de tillsammans med sina anställda ungefär 50 par skor om dagen. 1925 tillverkade de sina första fotbollsskor och 1928 och 1932 levererade de skor till det Tyska laget inför OS. Trots lågkonjunktur växte företaget under 30-talet. Vid OS 1936 hade flera framgångsrika idrottare deras skor, vilket var en succé för dem. När andra världskriget tog slut blev det hårdare tider. Den amerikanska armén beslagtog fabriken och den användes till att tillverka stridsskor. Det varade bara till 1947, men vid det laget hade bröderna bestämt sig för att inte längre arbeta tillsammans. Rudi Dassler startade bolaget Puma medan Adi Dassler skapade Adidas.

Tidig historia

Med sin bakgrund var det inte konstigt att Adi Dassler satsade på sportskor även med sitt nya företag, och Adidas kunde snabbt ta sig in på världsmarknaden. En sak som bidrog till det var att Adidas fanns med på OS redan 1952. Då sprang Emil Zátopek i Adidasskor. Han var en gigant på den tiden och det gav skomärket mycket uppmärksamhet. Det gjorde att Adidas tog ett stort steg i riktningen att bli bland de ledande företagen för tillverkning av sportskor. Inom fotbollsskor har de länge dominerat och de tillhör fortfarande en av de största tillverkarna. Dessutom har de idag skor för många olika sporter i sitt sortiment. De tillverkar dessutom kläder och andra sportprodukter.

Här hittar du vårt utbud av Adidas.