Nike sneakers

av Robert Malky

Nike är idag ett av de största och mest välkända märkena när det kommer till sneakers. Företaget har funnits sen 1964, men det bytte namn till Nike först 1971. Det var också i början på 1970-talet som sneakers slog igenom stort.  

Nike Cortez

Nike Cortez var märkets första löparsko, men den blev inte bara populär på löpbanorna. Även på nattklubbarna och som en del av modet blev skon omtyckt. Den kom i många olika färger och användes av väldigt många. Under 1970-talet gick sneakers från att vara en sportsko till att bli en symbol för ungdomars kraft, friheten som finns i ungdomstiden och oviljan att växa upp till ett tråkigare och mindre fritt vuxenliv.

Jordans

1984 skrevs kontrakt med en lovande basketspelare – Michael Jordan. Strax efter det kom de första Nike Air Jordans, en serie skor som fortfarande tillverkas och utvecklas. Den första varianten av skon har blivit en klassiker och ett samlingsobjekt. Att bli samlare av skor var något nytt bland de sneakersintresserade, och som gjort att limiterade modeller och speciella designer varit värt att satsa på för tillverkare av sneakers.

Nike Air Max

Med tiden har Nike utvecklat och släppt många olika modeller av sneakers, bland annat Nike Air Max som kom 1987. De är värda att nämna eftersom de blev banbrytande med sin nya teknik för dämpning.

Bekvämt och snyggt mode

Fördelen med sneakers är att det är bekväma skor som samtidigt kan vara väldigt snygga och väldesignade. Det finns undantag, men i de flesta sammanhang går det bra att använda sneakers. Ingen höjer till exempel på ögonbrynen om du kommer till jobbet i sneakers. Istället är det ofta standard. Idag är sneakers en viktig del av modet och både Nike och andra tillverkare släpper nya kollektioner med jämna mellanrum, där färg och formspråk är minst lika viktigt som funktionen. Skorna har också blivit en del av olika musikkulturer, Nikes sneakers har till exempel varit viktiga inom hiphopen.