Ont i hälen av skor

av Robert Malky

Det finns flera saker som kan ligga till grund för att du får ont i hälen av dina skor. Det kan till exempel handla om att sulorna har för dålig stötdämpning eller att du har en sko som ger dåligt stöd. Om du inte får ett ordentligt stöd finns det risk för felbelastning, något som i sin tur leder till både smärta, ömhet och skavsår.

Ibland har valet av skor ingen betydelse för smärtan. Får du ont i hälen oavsett vilka skor du bär kan det helt enkelt bero på något annat. I dessa fall är det viktigt att du uppsöker en läkare eller en ortoped, som kan titta närmare på dina fötter och se vad det är för typ av problem. Idag finns det många olika hjälpmedel som du kan använda dig av för att minska smärtan, t.ex. hälskydd eller hälkoppar.

Vanliga symptom

Vanliga symptom som kan uppstå är att du upplever smärta på undersidan av hälen. Även smärta baktill och vid hälsenan är vanligt förekommande. Att ha ont inuti hälen är heller inget ovanligt och känns vanligtvis extra mycket vid belastning. Du kan få ont när du står och går, samt vid joggning eller löpning.

Minska risken för smärta

Att ha ont i hälen är jobbigt, men i de flesta fall försvinner det av sig själv efter en stunds vila. Om du inte behandlar och förebygger smärtan finns det dock risk för att den bli långvarig. Det kan påverka din vardag såväl som ditt arbetsliv.

  • Välj skor som har en stadig sula och som har ordentligt med stötdämpning.

  • Satsa på hårda sulor som inte kan böjas och addera gärna en mjukare innersula med stötdämpning.

  • Undvik motion som belastar hälen alldeles för mycket. Bra alternativ är bland annat simning och cykling, där hälen inte belastas överhuvudtaget.