Så blir du av med fotsvett i skor

av Robert Malky

Har du problem med att dina skor känns ofräscha av gammal fotsvett? Det behöver inte fortsätta vara så, det finns olika metoder för att göra skorna fräscha igen.

Lägg skorna i frysen

En enkel metod som kan fungera för skor som luktar av fotsvett är att lägga dem i frysen. När skorna fryses dör bakterierna som orsakar den äckliga lukten, och du kan använda dem igen. För att inte riskera att skorna ska smutsa ner annat i frysen kan du lägga dem i en plastkasse. Låt dem ligga där över natten, det räcker för det mesta. Tycker du inte att det hjälpte tillräckligt mycket kan du testa att låta dem ligga kvar lite längre tid.

Använd tepåsar

Ett annat sätt att bli av med fotsvett i skorna är att använda tepåsar. De ska vara torra och oanvända, eftersom det är då de kan suga åt sig fukt. Lägg en i varje sko och låt tepåsarna vara där över natten. Förutom att de suger åt sig fukt tar de bort den dåliga lukten.

Tvätta i tvättmaskin

Ganska många skor tål att tvättas i tvättmaskin, men känner du dig osäker på om dina skor tål maskintvätt är det bättre att testa något annat. Skor kan tåla att tvättas i 30 grader. Det gör att bakterierna inte dör, men på kort sikt kan du få fräscha och rena skor som inte luktar lika illa.

Pudra med bikarbonat

Bikarbonat har antibakteriella egenskaper, vilket du kan dra nytta av för att rengöra dina skor. Pudra insidan av skorna med bikarbonat och låt dem stå över natten. Var sen noggrann med att få bort allt bikarbonat innan du använder skorna igen.

Använd fotdeo

En metod som är förebyggande är att använda en speciell deodorant som är gjord för fötterna. Med fotdeo kan du minska mängden fotsvett och också lukten av svett, vilket gör att det tar längre tid för skorna att bli lika ofräscha.