Så kan du färga skor

av Robert Malky

Har du ett par skor du gillar men tycker är lite trista? Inga problem – du kan alltid färga dem!

Välj rätt sorts färg

Det viktigaste att tänka på när du ska färga skor är att välja en färg som passar till det material skon är gjord av. Är det textilskor behöver det vara textilfärg, för läder eller skinn behöver du ha färg som fäster på det materialet och så vidare.

Skydda det som inte ska färgas

När skorna ska färgas är det sannolikt vissa delar av skorna du inte vill ska få färg på sig. Därför är det bra att ta bort skosnörena innan du sätter igång, så att de inte blir nerfläckade. För sulan och detaljer i plast, gummi och liknande kan du använda maskeringstejp så att de ytorna skyddas från färgen.

Spray, pensel eller penna?

När du väljer färg är det inte bara materialet du ska färga som spelar roll, utan det har också betydelse hur du föreställer dig att skorna ska se ut efter färgningen. Ska hela skon vara en jämn färg kan det bästa vara att leta upp en färg som går att spraya på skon. Är det bara vissa delar du vill färga kanske en färg som du lägger på med pensel passar bättre. Vill du förvandla skorna med ett helt eget mönster kan pennor vara det smidigaste alternativet.

Torktid

Hur lång tid det tar innan du kan använda skorna när du färgat dem beror på vad det är för färg du använt. Läs på paketet så står det vad det är för torktid. Vänta gärna någon timme extra innan du tar på dig skorna, så de helt säkert hunnit torka. Om du känner på ytan och den verkar torr är det ändå inte säkert att skorna går att använda, det kan ta längre tid innan den är torr rakt igenom.

Känns det för krångligt så hittar du istället vårt utbud av skor här.