Så kan du töja ut skor

av Robert Malky

Du har säkert varit med om att du köpt ett par skor som verkat perfekta i affären, men när du använt dem några dagar klämmer de åt på vissa ställen. Är problemet att de känns för smala kan det vara möjligt att töja ut dem så de passar dina fötter bättre.

Töj dem med normal användning

Många skor töjs med tiden av sig själva. Om du använder dem normalt kommer de anpassa sig efter dina fötter. Har du bara små problem kan det här vara enklaste tekniken att använda. Får du ont i fötterna eller om du får jobbiga skavsår kan du behöva testa något annat.

Använd påsar med vatten

Ett gammalt knep att använda när skor är för små är att hälla vatten i två påsar. Fyll dem så att ungefär en fjärdedel av påsarna är fyllda och knyt sen åt ordentligt. Lägg en påse i varje sko och sätt sen skorna i frysen över natten. När vattnet fryser utvidgas det, och på det sättet kommer skorna töjas ut.

Tjocka strumpor och hårtork

Du kan också välja att använda tjocka sockor i skorna för att töja ut dem. Då ska du ta på dig sockorna och skorna. Efter det blåser du varm luft från en hårtork på dem. Blås på de ställen där skorna känns trånga. Håll på några minuter. När skorna svalnat kan du ta av dig dem, ta av sockorna och prova skorna på nytt. De har förhoppningsvis töjt sig.

Gå till skomakaren

Får du inte ordning på skorna kan du gå till närmaste skomakare. Beskriv problemet så kan du få hjälp med det. En skomakare har erfarenhet och rätt verktyg. Där kan skorna tänjas med särskilda utlästningsblock, som är en skonsam och professionell metod att använda när skor behöver töjas ut.

Här hittar du våra nyaste skor.