Unisex skor

av Robert Malky

Ordet unisex kommer från latin och betyder "ett kön". Termen skapades redan på sextiotalet och används för att beteckna att något kan användas av alla kön. I början användes ordet mest för kosmetika, kläder, frisyrer och mode. En tidig förespråkare var den svenske modedesignern Sighsten Herrgård som lanserade unisexdräkten, en overall som hade utsvängda ärmar och ben. En annan pionjär var den amerikanske modedesignern Rudi Gernreich som revolterade mot dåtidens sociala regler. Han ville göra människor fria från deras fixering vid kön och skapade serier av minimalistiska unisexkläder för både kvinnor och män.

Vad betyder unisex skor?

Unisexskor kan bäras av alla, och har inte specifika anpassningar för något specifikt kön. Generellt sätt kan man säga att mäns och kvinnors fötter skiljer sig åt på vissa områden, även om de individuella skillnaderna inom ett kön kan vara större. Den största skillnaden mellan mäns och kvinnors fötter går att se i fotbredden, där herrarnas är lite bredare. Män brukar också i allmänhet ha större fötter. I Nordeuropa är den vanligaste skostorleken för kvinnor 39, och 44 bland männen.

Specifikationer och skostorlek

För att överkomma dessa skillnader är unisexskor ofta lite större i storleken än motsvarande damskor. Eftersom allas fötter skiljer sig åt i form och storlek kan det dock fungera bra med ett par unisexskor, oavsett vilket kön du tillhör. Du kan istället noga läsa specifikationerna för varje par skor, där du ofta kan se innerlängd, fotlängd och fotbredd. Det sistnämnda kallas också för lästvidd och kan visa en sko som är normal i storleken, där den bör passa de flesta kunders fötter. Om du har smala och tunna fötter bör du välja unisexskor som har en smalare lästvidd. Breda lästvidder passar bra för dig som har bredare fötter och ofta upplever att skor klämmer runt tårna. Som vuxen bör du ha minst en centimeter rörelsemån i skon, vilket är viktigt att tänka på när du tittar på skons mått.