Vad är bred läst på skor?

av Robert Malky

Människor har fötter som ser ut på olika sätt, och eftersom alla ska kunna hitta skor som passar just dem finns det vissa skor som är lite bredare än andra.

Här hittar du alla våra skor.

Vad är lästen på en sko?

Lästen är inte en del av skon, vilket du lätt kan tro om du hör talas om att skor kan ha bred läst. Istället är lästen den form i plast eller trä som används när skor tillverkas. Den är formad som en fot så att skons passform kan bli så bra som möjligt. En läst kan vara i olika storlek, olika bredd och se olika ut beroende på vad det är för sko som ska tillverkas.

Vad innebär bred läst?

En bred läst innebär att skon blir lite bredare än vanliga skor. Det brukar finnas tre olika lästviddar: för normalbreda fötter, för breda fötter och för extra breda fötter. Det kan också finnas lästviddar som är smalare än den normala. En sko med bred läst är för det mesta ungefär en centimeter bredare än en normalbred sko. Extra bred är ytterligare en centimeter bredare, alltså två centimeter bredare än den normalbreda.

Hur mäter man fotbredd?

För att veta hur bred fot du har kan du ställa dig på ett papper på golvet. Ha gärna strumpor på dig eftersom du förmodligen oftast har strumpor i skorna. Lägg tyngden på foten och rita ett streck på höger sida och på vänster sida om foten, där den är bredast. Sen kan du gå bort från pappret och mäta mellanrummet mellan strecken. Det är din fotbredd.

Hur vet du om du behöver skor med bred läst?

Om du behöver breda eller extra breda skor vet du förmodligen redan det. Det kan märkas genom att det är svårt att hitta skor som passar och framför allt genom att du upplever normala skor som smala.