Vad betyder streetwear? - twoamclub.se

av Robert Malky

Vid första anblicken kan streetwears definition verka förvånansvärt enkel. Inom modeindustrin beskrivs streetwear som trendiga kläder för vardagsbruk, buren av dem som följer populärkulturen. Majoriteten av dessa entusiaster är under 30 år, bor i urban miljö och tillhör en subkulturell grupp (t.ex. skateboardåkare eller hiphop-fans).

Det är dock svårt för modeindustrin att exakt precisera vad som utgör streetwear-stilen. Den drar inspiration från en rad olika källor, inklusive skate- och surfkultur, hiphopmusik, sport, couture och K-Pop. Kundbasen är lika mångfacetterad och sträcker sig över alla inkomstnivåer, socioekonomiska förhållanden och världens alla hörn.

Streetwears inflytande på det traditionella modet

Streetwear omkullkastar det konventionella modetänket. I det förflutna var det designers och trendprognostiker som styrde vilka trender som nådde catwalken, medan inköpare avgjorde vilka stilar som hamnade i butikerna och tidskriftsredaktörer berättade för konsumenter vad de skulle och inte skulle införskaffa för den kommande säsongen. Men nu, genom streetwears huvudsakliga direkt-till-kund-modell, är det konsumenterna själva som styr trenderna.

Streetwear revolutionerade inte bara modevärlden, utan demokratiserade den också. I dagens uppkopplade värld har gatumode från inflytelserika personer, såsom kändisar och musiker, stor påverkan på vad vi anser vara trendigt. Sociala medier möjliggör för vem som helst att bli en influencer eller lansera sitt eget klädmärke. Inom streetwear är det de miljontals användare som gillar, delar och retweetar som bestämmer nästa trend snarare än modets elit.

Vad anses vara streetwear?

Oberoende av om du bär en kostsam designertröja med en logotyp eller en prisvärd variant från H&M, uttrycker dina modeval något om din identitet och vad du prioriterar. Välj märken som återspeglar din unika stil och modetiska värderingar.

Streetwear är djupt personligt och påverkas i hög grad av individuell smak, geografisk plats och ekonomiska förutsättningar, så det finns egentligen inga fasta regler för hur man bär streetwear. Klä dig på ett sätt som känns genuint för dig, snarare än att följa inlägg i dina sociala medier. Kom ihåg att streetwear i grund och botten handlar om att kombinera bekvämlighet och praktiska aspekter med självuttryck.