Vad menas med storlek 5.5 i skor?

av Robert Malky

Du som funderar på att köpa ett par amerikanska skor har kanske sett "halvstorlekar" som ligger någonstans mellan heltal. Detta kanske kan tyckas märkligt, men är faktiskt inte särskilt knepigt. Läs vidare om hur det fungerar och hur du ska utläsa och tolka de här amerikanska storlekarna, vad det innebär med en halv storlek, och hur de kan jämföras med europeiska skostorlekar.

Så fungerar amerikanska skostorlekar

I USA används ett annat system för skostorlekar än det vi är vana vid här i Europa. Skor börjar där med en nollpunkt som är olika stor för herr-, dam- och barnskor, och går sedan uppåt en siffra i taget. Till skillnad från europeiska skostorlekar kan det vara ganska stor skillnad mellan två intilliggande siffror, och en enda amerikansk storlek kan motsvara ett spann om två europeiska storlekar: till exempel är en amerikansk damsko i storlek 5 motsvarande en europeisk damsko i storlek 35 till 36.

Så fungerar halvstorlekar

På grund av det större spann som amerikanska skostorlekar kan innebära händer det ofta att folk hamnar "mellan storlekarna". I sådana situationer kan man skaffa skor som ligger mellan två storlekar - till exempel 5 ½ (eller 5.5), som är mitt emellan en sko i storlek 5 och en i storlek 6. Exakt hur stor den här 5 ½-skon i exemplet faktiskt är beror som tidigare nämnt på om det är en damsko, herrsko eller barnsko. En amerikansk damsko i 5 ½ motsvarar ungefär en europeisk i storlek 36, medan en 5 ½-herrsko är någonstans mellan en europeisk 38:a och 39:a. En 5 ½-barnsko motsvarar ungefär en europeisk 21:a.

Kolla upp din amerikanska skostorlek i god tid

Om du planerar att köpa skor när du är på besök i USA är det bästa att förbereda dig genom att kolla upp och skriva ner din amerikanska skostorlek i god tid. På så sätt slipper du stressa med att konvertera storlekar när du är på plats i en skoaffär.

Här hittar du alla våra skor i storlek EU 36.