Vad väger ett par skor?

av Robert Malky

När man ska köpa skor finns det en rad olika egenskaper man tittar på. Bortsett från utseendet brukar man framför allt testa skorna för att se att de sitter ordentligt och att de är bekväma att bära.

En egenskap som man lätt kan glömma är vikten, och hur mycket ett par skor väger kan variera kraftigt beroende på vilken typ av skor du köper.

Vikten på skor kan variera kraftigt

Hur mycket ett par skor väger varierar beroende på vad det är för typ av skor. Är du ute efter ett par skor för jogging eller löpning bör du absolut titta på vikten och för riktigt bra skor kan du komma ned till så lite som 200-230 gram per sko. Källa skolyx.

För kängor är det istället tvärtom, du vill gärna ha lite tyngre skor som ger dig stabilitet och då kan man till och med komma över ett kilo, även om det ibland kan vara en överdrift. Exakt hur tunga skor du bör titta efter beror också på dig själv. Ett tips är att titta på hur mycket dina favoritskor väger och utgå från detta.

Är vikten på skor viktig?

Vikten på skor är inte viktig för de allra flesta. Ska du köpa ett par enkla vardagsskor som du kan använda när du går till jobbet eller skolan spelar det nog ingen roll om dina skor väger 250, 350 eller 450 gram. För tunga skor kan du däremot märka av, inte minst under längre promenader.

Löpare bör använda lätta skor

Ett tillfälle då det blir viktigt med vikten på skor är vid löpning. Lättare skor innebär mindre dämpning, bättre rörlighet och ett högre tempo. Det är därför alla tillverkare av riktigt fina löparskor på marknaden skryter om hur lätta deras skor är.

För den som ska springa långa lopp kan det däremot behövas lite mer dämpning, så det är viktigt att man inte överdriver och att man funderar på hur man ska använda skorna.

Här hittar du vårt stora utbud av sneakers.