Var tillverkas Nike skor?

av Robert Malky

Nike är ett av världens största sportmärken och de är kanske mest kända för sina skor. Det är ett amerikanskt märke med huvudkontor i delstaten Oregon. De finns över hela världen men är störst i hemlandet USA. De omsätter över 39 miljarder kronor och har gjort flera ikoniska skomodeller som Nike Air Jordan tillsammans med Michael Jordan. Men hur ser det egentligen ut med deras tillverkning av skor?

Över 700 fabriker i hela världen

Den amerikanska sportjätten säger själva att de har cirka 700 fabriker över hela världen. De fick tidigare kritik för dåliga arbetsförhållanden och gick ut med denna information för att tysta sina kritiker. Det mesta av tillverkningen sker i Kina där Nike har fler än 100 fabriker. Ledningen i företaget säger också att de står inför en hel del utmaningar. Det gäller allt från dåliga lönevillkor till för långa arbetsdagar. Nike säger att de är snabba på att åtgärda dessa problem de få gånger som de upptäcks. Några andra länder som de har fabriker i är Thailand, Turkiet, USA, Sydkorea och Japan.

Tillverkar skor av återvunnet material

Ett annat bekymmer som många företag står inför inklusive Nike är den gröna omställningen. Alla måste göra vad de kan för att hindra den globala uppvärmningen. Nike har därför börjat tillverka sina skor av återvunnet material. Deras mål är att de ska ha 0 % avfall och noll koldioxidutsläpp vid tillverkningen. Det gäller för alla deras fabriker. De har redan lyckats minska sina utsläpp genom att återanvända plast, garn och andra material. Alla Nike Air sulor som är tillverkade efter 2008 är gjorda till 50 % av återvunnet fabriksavfall. De är fortfarande lika lätta på fötterna samtidigt som de är snällare mot klimatet. Allt polyester som används kommer från återvunna PET-flaskor. Då minskar man koldioxidutsläppen med 30 % i jämförelse med att använda sig av helt ny polyester. Det gör också underverk för sopbergen.