Vilken färg ska du välja på dina skor?

av Robert Malky

Vilken färg du föredrar på dina sneakers är i slutändan förstås en fråga om tycke, smak och stil. Vissa föredrar sneakers som är färggranna och med iögonfallande design, andra vill ha någonting mer diskret. Om du vill matcha dina sneakers till din stil enligt något slags traditionellt förhållningssätt finns det dock några tumregler som kan vara bra att ha i åtanke.

Låt dina skor komplettera din klädstil

Vilken färg du ska välja på dina skor beror förstås till stor del på hur din klädstil ser ut i övrigt. Trivs du med att bära färggranna och iögonfallande kläder? Eller är du mer diskret och neutral i dina färgval? I båda fallen finns åtminstone två olika vägar att gå. Vilken du väljer beror på hur du tänker kring dina kläders balans visuellt.

Om du trivs med att klä dig neutralt kan du antingen välja att balansera din look med att välja skor som går i samma färgton som dina kläder i övrigt, eller välja att låta dina skor sticka ut. Om du väljer det sistnämnda alternativet kommer dina skor stå i fokus för din outfit.

Om du tycker om färgstarka kläder gäller samma princip fast omvänt. Du kan välja ett par skor i diskret stil för att så att säga avlasta resten av din outfit men du har också utrymme att välja mer distinkta skor i linje med resten av dina kläder.

Tumregel för färgskalor

En enkel men grundläggande regel för att kombinera färger, som du förstås är fri att bryta, är att kalla färger på kläderna kombinerar bra med svarta skor medan varma färger kombinerar bra med bruna skor. I fallet med övriga färger är det en fråga om att matcha dem med resten av din outfit, gröna skor till svart, grönt eller brunt. Röda skor till rött, svart, jeans och så vidare.