Återbruk av kläder och skor? Vad bör man göra enligt experterna?

av Robert Malky

Att återbruka gamla kläder och skor är ett utmärkt sätt att minska avfall och bidra till en mer hållbar livsstil. I stället för att kasta bort dem kan du välja att donera, sälja eller återvinna dem. Jag tänkte därför ta upp dom fyra vanligaste exemplen.

 

Donera till välgörenhetsorganisationer

Genom att donera dina kläder och skor till välgörenhetsorganisationer och second-hand-butiker kan du hjälpa till att stödja välgörenhetsprojekt samtidigt som du ger dina kläder en chans att få nya ägare och en förlängd livslängd.

Organisera klädbytardagar

Genom att arrangera eller delta i klädbytardagar kan du inte bara uppdatera din egen garderob utan också bidra till en mer hållbar konsumtion. Genom att byta kläder med andra får dina gamla kläder en ny ägare och du kan hitta spännande nya plagg att bära.

Du kan sälja online

Om dina kläder och skor fortfarande är i gott skick kan du överväga att sälja dem online på plattformar som Tradera, Blocket eller liknande. Detta ger dig möjlighet att tjäna lite extra pengar och samtidigt ge någon annan möjligheten att använda och njuta av dina gamla kläder.

Återvinn för planetens skull

För de kläder och skor som är slitna eller trasiga och inte längre kan användas, finns möjligheten att återvinna dem. Genom att bryta ned materialen och använda dem för att tillverka nya produkter bidrar du till att minska textilavfall och främja en cirkulär ekonomi. Kontrollera om det finns speciella insamlingsplatser eller återvinningsprogram för kläder och skor i din kommun.

 

Andra Exempel på återbrukbara varor 

Utöver kläder och skor finns det många andra varor som också kan återbrukas för att minska avfall och främja en mer hållbar livsstil.

  •  I stället för att kasta ut gamla kontorsmöbler som skrivbord, stolar eller hyllor kan du överväga att donera dem till välgörenhetsorganisationer och skolor. Man kan även återanvända befintliga kontorsmöbler istället för att köpa nya vilket ocks minskar ner behovet av att producera och transportera nya produkter, vilket i sin tur minskar resursförbrukning och utsläpp av växthusgaser.Ett exempel på bolag som gjort sig kända inom återbruk av kontorsmöbler är AZDesign.
  • Att köpa en begagnad bil i stället för en ny är ett utmärkt sätt att återbruka och minska resursförbrukningen. Begagnade bilar kan vara i gott skick och erbjuda bra prestanda till ett lägre pris än nya bilar. Du har exempel sajter som blocket som listar upp diverse beggade bilar.
  • Elektronikprodukter som mobiltelefoner, datorer och TV-apparater kan ofta återanvändas eller återvinnas. Innan du slänger bort gammal elektronik, överväg att donera eller sälja den om den fortfarande fungerar. Många tillverkare och återförsäljare erbjuder också återvinningsprogram för elektronik, där de tar emot och hanterar avfallet på ett säkert sätt. (I stort sett alla jag tittat på har någon form av återvinningsprogram)
  • Om du har gamla glasögon som du inte längre använder kan du donera dem till organisationer som samlar in begagnade glasögon och distribuerar dem till personer i behov runt om i världen. För många människor kan återanvändning av glasögon vara en betydande förbättring för deras syn och livskvalitet.

 Hoppas att du gillade veckans artikel!